Return to course: NÄRINGSLÄRA – Modul 1
Previous Lesson
Previous
Next
Next Section
NÄRINGSLÄRA - Modul 1
Resources
Protein
Maximera ditt proteinintag!
Näringslära - Protein
Hur mycket vet du om Protein?
Kolhydrater
Fett
Fibrer
Hur mycket vet du om Protein?
Vad är de tre huvudsakliga makronäringsämnena i vår kost?
*
Protein, fett och kolhydrater
Vitaminer, mineraler och fiber
Vatten, socker och salt
Hur många aminosyror finns det totalt?
*
10
15
20
Av de 20 aminosyrorna, hur många är essentiella, vilket innebär att vår kropp inte kan
producera dem själv?
*
5
9
15
Vad är BCAA och varför är de viktiga för muskelhälsa?
*
Grenkedjeaminosyror, de förbättrar minnet
Grenkedjeaminosyror, de bidrar direkt till muskelväxt
Grenad kolaminosyra, de boostar energin
Vilken aminosyra är mest effektiv för att stimulera proteinsyntes och muskelväxt?
*
Histidin
Leucin
Asparagin
Hur kan protein hjälpa till att minska aptiten under viktminskning?
*
Det får dig att känna dig mätt snabbare
Det är ett näringsämne med låg kalori
Det innehåller naturliga aptitdämpare
Vad är det rekommenderade proteinintaget för en stillasittande person med en hälsosam
vikt?
*
0,2 – 0,4 gram per kilokroppsvikt
0,4 – 0,6 gram per kilokroppsvikt
1,0 – 2,0 gram per kilokroppsvikt
Hur kan protein gynna personer som återhämtar sig från skador?
*
Det minskar aptiten
Det hjDe hjälper till att bevara mager kroppsvävnad
Det förbättrar minnet
Vilken typ av protein är mer effektivt för att stimulera muskeltillväxt tack vare dess aminosyraprofil?
*
Animaliskt protein
Växtprotein
Mjölkprotein
Sant eller falskt: Högt proteinintag är kopplat till en ökad risk för kranskärlssjukdom
*
True
False
Previous Lesson
Next Section